Resoluties

Verschillende resoluties

Om HD televisie te kunnen kijken heb je een HD-ready, full HD of Ultra HD-televisietoestel nodig. Je herkent dit aan de logo’s op het toestel. HD televisies hebben een hogere resolutie en beeldverversing. Een uitzending in High Definition kwaliteit is ongeveer vijf keer scherper dan het ouderwetse analoog, door de grotere hoeveelheid beeldpunten (of pixels).

HD Ready

Het HD Ready-logo geeft aan dat een tv HD-beelden kan weergeven. Dit is een officieel logo dat aangeeft dat het toestel aan bepaalde eisen voldoet. Zo is de beeldresolutie minimaal 1280×720 pixels. Deze vorm komt echter bijna niet meer voor, aangezien er allang betere alternatieven zijn dan HD Ready.

Full HD 1080p

Televisie toestellen met een resolutie van 1920 x 1080 pixels worden Full HD genoemd. Deze meeste toestellen die nu op de markt zijn, zijn Full HD. Ook in de kleinere schermgroottes zoals 32 inch. Of de hogere resolutie ook echt kan worden waargenomen, hangt af van de grootte van het scherm, de kijkafstand en uw eigen gezichtsvermogen. Om dit te testen, kijk je naar dezelfde beelden (in de hoogste resolutie) op zowel een HD Ready als een Full HD-televisie van dezelfde grootte in de winkel. Probeert u daarbij van dezelfde afstand te kijken als je thuis gewend bent. De kans is aanwezig dat u geen verschil ziet.

HD TV 1080p of 1080i

De meeste televisies die je in winkels aantreft zijn toestellen aan met een Full HD 1080p of 1080i logo aan. 1080p staat voor de resolutie die voor dat toestel van toepassing is. De letter p is een afkorting van ‘progressive scan’ (volledige beeldtechniek). Deze techniek gebruikt bij beeldwissel alle beeldlijnen en maakt dus het meest optimaal gebruik van alle pixels. Daarom en heet daarom ook wel True High Definition. De toevoeging 1080i staat voor ‘interlaced’ (halve beeldtechniek). Bij een beeldwissel wordt de helft van de beeldlijnen gebruikt. Deze techniek geeft een iets mindere kwaliteit maar gebruikt ook de helft van de bandbreedte.

4K Ultra HD

4K Ultra HD, Ook wel simpelweg 4K genoemd, is de hoogst mogelijke resolutie die op dit moment te verkrijgen is. De resolutie is 3840 bij 2160 pixels, wat dus een stuk hoger is dan 1920x1080 wat de standaard is bij de normale HD televisies. De term 4K is ontstaan doordat de resolutie vier keer zo scherp is als deze van Full HD. In principe bestaat 8K ook al, echter is dit tot op heden alleen nog te zien in de bioscoop en dus nog niet verkrijgbaar voor de standaard televisies. Het is wel afhankelijk van de grootte van je tv of je daadwerkelijk het verschil zit tussen Full HD en 4K Ultra HD. Hoe groter het scherm, hoe duidelijk de pixels namelijk worden, waardoor een hogere resolutie goed van pas kan komen.

Terug naar overzicht