Interactieve tv

Wat is interactieve tv?

Interactieve tv is een vorm van televisie waarbij er een wisselwerking tussen de kijker en de zender of de programmamaker tot stand wordt gebracht. Het vervangt het passieve televisie kijken en neemt de kijker mee naar een wereld vol actieve televisie belevenis.

Interactie met de zender

Door de interactiviteit met de zender kan bepaalt een kijker zijn/haar eigen kijkgedrag. Via de afstandsbediening kiest u hiervoor uit de verschillende functies zoals:

  • Opnemen
  • Uitgesteld kijken
  • Live tv zenders pauzeren
  • Terugspoelen
  • Geprogrammeerd opnemen

Interactieve televisie maakt het mogelijk om programma’s tot een aantal dagen (vaak 2 weken) terug te kijken. Ook bieden steeds meer providers een bibliotheek aan met series die niet meer worden uitgezonden, maar die u met interactieve televisie kunt bekijken wanneer u wilt. Naast de traditionele tv zenders komen hier ook zenders bij zoals PSV TV of Ajax TV. Tot slot kunt u extra diensten met de afstandsbediening van uw televisie bestellen. Te denken aan het huren van films en het aanvragen van televisiepakketten waar uw interesse naar uitgaat, zoals een voetbalpakket.

Aan de extra diensten zijn kosten verbonden, die per aanbieder verschillend zijn. Afhankelijk van de gekozen aanbieder krijgt/koopt u een decoder met harddisk bij het abonnement waarmee u over deze extra’s kunt beschikken.

Interactie met de programmamaker

Naast alleen het kijken van een programma kunt u met interactieve televisie ook informatie terugsturen naar de programmamaker. Via de afstandsbediening kunt u bijvoorbeeld meedoen met een quiz of stemmen op een wedstrijd. Ook kan gericht achtergrondinformatie worden opgevraagd bij een tv-reclame of bijv. een proefmonster of proefrit besteld. Tijdens het bekijken van televisieprogramma’s is het soms ook mogelijk extra informatie op te vragen zoals recepten die worden gebruikt in kookprogramma’s. Daarnaast kunt u via interactieve tv surfen op het internet of spelletjes spelen op uw televisie. Een zogeheten retourpad is nodig om informatie (stemmen, quiz antwoorden) terug te sturen naar de programmamaker. Ook in dit geval geldt dat er mogelijk extra kosten verbonden zijn aan de interactieve diensten.

Om interactieve tv te kunnen kijken heb je een abonnement nodig bij een aanbieder van digitale televisie. Bij enkele aanbieders maakt interactieve televisie standaard onderdeel uit van het abonnement. Bij anderen dient u hiervoor een aparte decoder aan te schaffen, mits er geen CI+ Module in de tv zit.

Interactieve tv via de kabel

Onder andere KPN en Ziggo en een aantal kleinere aanbieders, leveren digitale televisie met interactieve diensten. Bij verschillende providers kunt u live TV pauzeren en opnemen, programma’s van gisteren en vandaag terugkijken en heeft u toegang tot een bibliotheek aan films, series, documentaires en concerten. Indien uw tv geen mogelijkheid heeft om een CI+ Module te plaatsen dient u een interactieve decoder aan te schaffen.

Terug naar overzicht