Digitale tv

Hoe je digitale tv kunt ontvangen

De kosten van digitale televisie verschillen per provider. Soms zijn er aanbiedingen waarbij je bijvoorbeeld niets hoeft te betalen voor de decoder of CI+ Module, een andere keer krijg je er weer gratis (tijdelijk) extra zenders bij. Een groot deel van de providers bieden zogenaamde alles-in-1 pakketten aan. Daarbij neem je digitale tv, gaat u digitaal telefoneren en ook internetten via dit abonnement. Alle losse abonnementen kunnen de deur uit. Je vind de aanbiedingen voor digitale televisie bijvoorbeeld via het vergelijk van Nederland Breedbandland. Hier kun je alle digitale televisie aanbieders vergelijken. De aanbiedingen voor digitale televisie zijn soms heel aantrekkelijk, zeker als je optelt wat je maandelijks allemaal kwijt bent aan de losse abonnementen. De verschillen tussen de alles-in-1 pakketten zijn groot. De goedkopere bieden vaak een langzamere internetverbinding. Veel vormen van digitale televisie hebben een afkorting welke begint met DVB. DVB staat voor Digital Video Broadcasting.

Kabel tv voor een betrouwbare verbinding (DVB-C)

Het grootste deel van de digitale tv-kijkers heeft digitale kabel tv. De overstap van analoog naar digitale tv is eenvoudig omdat het merendeel van de Nederlanders al kabel tv ontvangt. Het digitale signaal is namelijk al onderdeel van het signaal dat nu via de kabel het huis binnenkomt. Je neemt een digitale aansluiting per televisie, niet per huishouden. Afhankelijk van het abonnement bestaat er wel de mogelijkheid om bijvoorbeeld drie televisies aan te sluiten op één abonnement. De grootste aanbieders van digitale tv via de coaxkabel (DVB-C) zijn KPN en Ziggo. UPC startte als eerste kabelbedrijf in Nederland met de grootschalige introductie van Video On Demand voor digitale tv, maar is inmiddels samengegaan met Ziggo onder de naam van Ziggo.

Digitale tv via de ether (DVB-T)

Bij digitale televisie via de ether pikt een antenne het signaal op. Met deze speciale antennes kun je ook digitale televisie kijken in bijvoorbeeld een auto of vakantiehuisje. Via de ether (DVB-T) wordt een basis zenderpakket zonder versleuteling uitgezonden door de publieke omroep. Een commercieel zenderpakket wordt bijvoorbeeld aangeboden door KPN middels Digitenne.

Werkelijk overal tv via de satelliet (DVB-S)

De letter S achter DVB staat in dit geval voor Satellite. Deze methode van televisie kijken maakt gebruik van een schotel en satelliet. Gebruikers dienen een schotel te plaatsen welke de signalen kan oppikken en naar de televisie kan sturen. Enorm nadelig is natuurlijk dat je een schotel moet plaatsen om de signalen op te vangen. Ook kan het voorkomen dat er tijdens slecht weer een verminderd signaal wordt opgevangen en er dus ruis ontstaat. Een voordeel van satelliet is wel dat er zeer veel zenders ontvangen kunnen worden.

Het moderne glasvezel

Glasvezel is, zoals de naam al zegt, een dunne vezel die in wezen gemaakt is van een soort glas. Door middel van flikkerend licht van een laser wordt informatie via de vezel verstuurd. De snelheid van het aan en uit flikkeren van de laser is van belang voor de snelheid waarop de informatie zich kan verplaatsen. Glasvezel is op dit moment de snelst mogelijke manier om tv, internet en telefonie te ontvangen. Echter is het afsluiten van een glasvezel abonnement nog niet overal beschikbaar, aangezien er nog niet overal glasvezel is aangelegd. Op plaatsen waar dit wel is kunnen abonnementen worden afgenomen, welke uiteraard wel duurder zijn dan de andere methoden.

Terug naar overzicht